donderdag 28 mei 2009

Op Twitter is het lastig om nieuws of ideeën te verspreiden

Het gebruik van Twitter heeft niet veel invloed op de verspreiding van ideeën en nieuws, in tegenstelling tot wat veel mensen, politici en adverteerders denken. Want gebruikers van Twitter communiceren minder met elkaar dan gedacht. Het verspreiden van ideeën of producten onder gebruikers is pas echt mogelijk als mensen actief berichten (ofwel tweets) naar elkaar sturen. Veel mensen hebben echter zoveel contacten en krijgen zoveel input dat ze de tijd niet hebben op iedereen te reageren. Er vinden dus alleen interacties tussen ‘echte’ vrienden plaats, en dat is maar een klein groepje vergeleken met het totale netwerk van contacten.

Dit blijkt uit een onderzoek van Hewlett-Packard Laboratories uit California. In deze studie naar Twitter is een dataset gebruikt van ruim driehonderdduizend gebruikers. Gemiddeld plaatsten deze gebruikers 255 tweets, volgden zij 80 andere gebruikers en werden zij zelf door 85 gebruikers gevolgd (een gebruiker hoeft niet per se degene te volgen die hem/haar volgt).

woensdag 27 mei 2009

Oprichter GeenStijl verlaat weblog

De oprichter van GeenStijl, Dominique Weesie, stapt op bij de weblog. Hij is van plan zich volledig te richten op de nieuwe publieke omroep Powned "Het was een moeilijke keuze, maar de wet schrijft voor dat een omroep geen binding mag hebben met een commerciele partij", aldus Weesie.

Ambroos Wiegers, op GeenStijl beter bekend als prof. Hoxha, zal voortaan de taken van Weesie waarnemen. Het alter ego van Weesie, Fleischbaum, wordt op GeenStijl op een gepaste wijze uitgezwaaid.

AANVULLING: Weesie verlaat GeenStijl om zich volledig te richten op de uitwerking van plannen rond omroep PowNed. Gisteren zat Weesie bij Knevel & van den Brink om zijn stap toe te lichten.

Gordon Ramsey komt met magazine

De vloekende tv-kok Gordon Ramsey krijgt een eigen magazine inlusief dvd: 'Koken met Gordon Ramsey'. Uitgever Just Entertainment spreekt van een 'bijzondere nieuwe multimediale uitgaven op culinair gebied'. De dvd bevat afleveringen van 'The F Word', het tv-programma van Ramsey. Het kookblad verschijnt vanaf 3 juli één keer per drie weken.

dinsdag 26 mei 2009

Samenwerking tussen gedrukte media en TV deel 2

Terwijl bestuursvoorzitter Henk Hagoort van de Publieke Omroep zich vooral bezig houdt met de ophef over het nieuwsfeit dat er presentatoren zijn die meer dan de Balkenendenorm zouden verdienen, kwam Hagoort met ander opvallend nieuws. Interessanter nieuws ook. De Publieke Omroep (NPO) biedt de krantensector namelijk de helpende hand. Als voorbeeld van een samenwerking noemde Hagoort het aanbieden van tv-programma's voor de websites van de kranten: "Als kranten onze programma's willen gebruiken, dan wil ik dat gesprek wel aangaan. Er zit publiek geld in onze programmma's. Als we dat met anderen moeten delen, dan zullen we daar geen nee tegen zeggen."

Twee weken geleden werd op deze blog al over een soortgelijk initiatief bericht. Na een succesvolle samenwerking tussen BN/DeStem en de regionale, commerciële tv-zender Brabant10, willen de beide partijen de samenwerking gaan intensiveren.

maandag 25 mei 2009

Regels voor gebruik sociale media

Uit onderzoek van Deloitte blijkt dat minder dan 1 op de 4 bedrijven regels heeft opgesteld die werknemers duidelijk moeten maken hoe ze met sociale media moeten omgaan. Amper 17% van de ondervraagde bedrijven heeft programma's om hun merknaam en hun online-reputatie te monitoren. Vanzelfsprekend hebben de explosieve groei van sociale netwerken zoals Facebook en Twitter het gevaar op reputatieschade voor bedrijven en hun merken snel doen toenemen. Het posten van een video of een mening kan verregaande gevolgen heben voor werknemers én werkgevers.

woensdag 20 mei 2009

AD gaat banen schrappen

AD Nieuwsmedia, uitgever van het AD, gaat reorganiseren. De tweede krant van Nederland ziet zich genoodzaakt om een kwart van de banen te schrappen. Dit komt neer op 185 banen waarvan 124 op de redactie.

De krant moet bezuinigen vanwege de sterke terugloop van advertentie-inkomsten en hoge schulden die het concern heeft overgehouden aan de fusie van het Algemeen Dagblad en regionale kranten.

Naast het AD heeft gisteren ook VNU aangekondigd te gaan reorganiseren. De uitgever van onder andere Intermediar kampt ook met problemen ten gevolgen van het huidige economisch klimaat.

maandag 18 mei 2009

DWDD tijdens zomer vervangen door On Air

De Wereld Draait Door gaat over enkele weken alweer met zomerstop. Op dit populaire tijdstip komt de NCRV nu met de luchtige talkshow On Air, gepresenteerd door Harm Edens. In On Air behandelt Harm de actualiteit van de dag en praat hij, te midden van de vertrekkende vakantiegangers, met bekende en actuele gasten op het gebied van cultuur, sport en politiek. Ook schuiven reizigers aan tafel die, vlak na hun terugkomst of voor hun vertrek, vertellen over hun bijzondere activiteiten in het buitenland. On Air is van 27 juli tot en met 28 augustus te zien.

Mediagebruik verschuift naar internet

De mediabudgetten verschuiven meer en meer naar internet. Tegelijkertijd maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat het mediagebruik via internet ten koste gaat van de traditionele verschijningsvormen van media zoals papieren kranten. Iets meer dan de helft van de internetters gebruikte in 2008 internet om naar de radio te luisteren en/of om tv te kijken en iets minder dan de helft las of downloadde kranten.

Steeds meer Nederlanders benutten dus het media-aanbod op internet. Het aandeel Nederlandse internetgebruikers dat kranten of nieuwsbladen op internet leest of downloadt, steeg tussen 2005 en 2008 met ruim een derde. De toename bij online tv en -radio is zelfs nog groter: het gebruik hiervan is vanaf 2005 meer dan verdubbeld. In 2008 is het aantal gebruikers van online tv en -radio voor het eerst groter dan voor de digitale edities van kranten en nieuwsbladen.

De opkomst van de digitale mediaproducten gaat ten koste van fysieke media, zoals kranten. De totale binnenlandse oplage van dagbladen daalde volgens de CBS-cijfers tussen 2002 en 2008 met ongeveer 16 procent, van 4,3 miljoen tot 3,6 miljoen.

Mediabudget verschuift verder naar internet

Mediabedrijven moeten blijven investeren in digitalisering en internet. Menno van Leeuwen, sector banker media en technologie bij de bank: "Budgetten verschuiven verder naar internet. Adverteerders zullen kritisch hun middelen inzetten op de overige media en kiezen daarbij voor relatief goedkoop en/of actiematig bereik.´ Dat is een van de conclusies uit het rapport "Visie op Media en Technologie" van ABN Amro. Uit het rapport komt bovendien naar voren dat communicatiebudgetten zwaar onder druk staan, uitgeverijen een forse verschuiving van advertentiegelden kunnen verwachten en de tv-sector zich meer zal gaan richten op kernactiviteiten.

donderdag 14 mei 2009

Ongelukkige advertenties

Met PR kun je vaak niet exact bepalen of je persbericht geplaatst wordt. En als het dan geplaatst wordt, dan is het nog de vraag waar het geplaatst wordt en hoe. Met adverteren kun je dat iets specifieker bepalen. Alhoewel, op deze site zijn een aantal voorbeelden te vinden van ietwat onfortuinlijke plaatsingen van advertenties.

Blogs negatiever dan 'normale' media?

Algemeen leeft het idee dat de blogosfeer een negatief wereldje is waar bloggers vooral lopen te zeuren. Maar is dat ook echt zo? Om dit te onderzoeken, heeft CARMA meer dan 3.700 door consumenten gegenereerde media (CGM) posts geanalyseerd. Deze analyse toonde dat de blogosfeer zich in minder dan 28 procent van de gevallen negatief uitliet. Sterker nog: de blogs waren in meer dan 41 procent van de gevallen zelfs positief.

8,5 procent van de CGM berichten was ‘intens negatief’ terwijl dit in 'normale' berichten voor slechts 4,3 procent geldt. Dat maakt dat je in de blogosfeer bijna dubbel zo veel kans maakt om een uiterst negatief bericht te lezen over een bedrijf. ‘Intens positief’ commentaar kwam in 8,3 procent van de posts voor, ongeveer even frequent als de zeer uitgesproken negatieve berichten dus. In de 'normale' berichten was 12,7 procent van de verslaggeving heel positief.

De blogosfeer biedt dus inderdaad een iets negatievere kijk op de zaken maar het verschil met de massamedia is niet zo uitgesproken als verwacht.

woensdag 13 mei 2009

NRC mag worden verkocht

NRC Handelsblad hoeft niet langer met de Volkskrant en Trouw bij PCM te blijven. Nu het meerderheidsbelang van PCM wordt overgenomen door de Persgroep kan het NRC worden verkocht aan geïnteresseerde partijen zoals bijvoorbeeld de Telegraaf Media Groep of investeerder HAL.

NRC en Volkskrant hebben aangegeven dat ze niet langer met elkaar in één concern willen blijven zitten. De oplage van NRC Handelsblad is met 4,8% afgelopen jaar iets sterker gedaald dan die van de Volkskrant met 3,5%.

dinsdag 12 mei 2009

Nieuw gratis digitaal dagblad Krant7

Krant7 is de naam van een nieuw gratis digitaal dagblad. Het digitale dagblad wordt 7 dagen per week rond 7 uur ’s ochtends wordt ‘thuisbezorgd’ in de mailbox. Deze ochtendeditie bevat het laatste nieuws geselecteerd door het ANP. Op www.krant7.nl staat 24 uur per dag het nieuws van die dag. Basisrubrieken zijn Binnenland, Buitenland & Economie. Het aanmelden voor de gratis ochtendeditie kan via de site. Daarbij kan de gebruiker een krant op maat maken door te kiezen uit deze thema’s: Binnenland, Buitenland, Economie, Entertainment, Film, Financieel, Geestelijk leven, Gezondheid, Internet, Kunst & Cultuur, Media, Muziek, Opmerkelijk en Sport.

Verder dalende oplages in 2008

De krantensector heeft het qua oplages weer minder goed gedaan in 2008, zo blijkt uit de oplagecijfers van HOI, het Instituut voor Media Auditing. De oplage van de betaalde kranten daalde met 2,4 procent. Grootste stijger met bijna 5 procent was Het Financieele Dagblad. De oplage van NRC Handelsblad nam het sterkst af, met 4,8 procent .

Bij de gratis dagbladen blijft Metro de grootste met een totaal verspreide oplage van 532.509. Sp!ts ging van 421.858 naar 430.282. De Pers, die voortaan alleen verkrijgbaar is in de Randstad, zag zijn oplage het hardst dalen: met ruim 23 procent, van 479.342 naar 367.413.

Catherine.nl

Catherine Keyl heeft na haar TV-talkshows nu www.catherine.nl gepresenteerd. De site zal dagelijks nieuwe artikelen, actualiteiten en geactualiseerde weblogs bevatten. Catherine zelf speelt daarin een vooraanstaande rol. De website is ingedeeld in acht hoofdrubrieken: Spiritualiteit, Gezondheid, Relaties, Lifestyle, Geld, Eten, Wonen en Vrije tijd. Voor iedere rubriek zijn uit de vriendenkring van Catherine deskundigen aangetrokken, zoals: Jurriaan Galavazi (huisarts), Dr. Farid Kazem (plastisch chirurg), Marc van der Linden (journalist), Geert Schaaij (beleggingsdeskundige), Drs. Hans Schreuder (huidverzorging), Mari vd Ven (haar en cosmetica), Ton Verlind (tv-maker), Yneke Vocking (voedingsexpert), Margriet Vonk (spiritualiteit), Michiel de Zeeuw (acteur en interieurontwerper).

Vertrouwen als gevolg van zichtbaarheid in de media

Het vertrouwen van de consument in financiële instellingen wordt sterk beïnvloed door de mediadruk, bleek begin dit jaar uit een studie van Nielsen IAG. NRP Dagbladen wilde - in samenwerking met Intomart GFK - nagaan of dit ook gold voor de Nederlandse consument. Uit dit onderzoek blijkt nu dat er een samenhang is tussen de mediadruk, zichtbaarheid en het vertrouwen in een bank (Rabobank, ABN Amro, SNS Bank en Fortis).

Aan de respondenten is gevraagd in welke mate deze banken zichtbaar zijn met hun reclames en vervolgens is gevraagd in hoeverre de respondent vertrouwen heeft in de desbetreffende bank. Uit dit onderzoek blijkt dat er een samenhang te zien is tussen de hoeveelheid media-uitingen en het vertrouwen in de betreffende bank.

Rabobank scoort het hoogst op het gebied van vertrouwen. 85 procent geeft aan regelmatig een reclame te zien van deze bank en 87 procent hiervan zegt vertrouwen te hebben in de bank. Bij ABN Amro geeft 70 procent van de Nederlandse consument aan vertrouwen te hebben en 65 procent heeft aangegeven regelmatig reclame-uitingen van de bank te hebben gezien. Bij SNS Bank heeft 64 procent van de respondenten vertrouwen en hebben 60 procent van de Nederlandse consumenten aangegeven regelmatig reclame te zien.

Fortis is een minder positieve uitzondering. Met een percentage van 57 procent van de ondervraagden die zeggen regelmatig advertenties te zien, geeft hiervan maar 40 procent aan vertrouwen te hebben in de bank.

Nu.nl bestaat 10 jaar

Ter gelegenheid van het 10 jarige bestaan van Nu.nl brengt de nieuwssite eenmalig een krant uit. Vandaag worden er 300.000 exemplaren verspreid op grote NS-stations, bedrijventerreinen, scholen, in ziekenhuizen en winkelcentra.

Het ligt niet in de planning om vaker een papieren editie uit te geven. Nu is inmiddels wel gelanceerd in Duitsland en wil verder uitbreiden over de grens.

Samenwerking tussen gedrukte media en TV

Ondanks de klappen die ook de dagbladsector op dit moment krijgt zijn er ook positieve geluiden te horen. In Brabant. Zo kijkt BN/DeStem-hoofdredacteur Johan van Uffelen positief terug op de samenwerking met de regionale, commerciële tv-zender Brabant10, die ze vorig jaar samen startten. “We hebben onze website verrijkt met actuele nieuwsvideo’s van een kwaliteit die we zelf nooit zouden kunnen maken. Dat maakte de site beter voor de lezer.” De krant ende tv-zender willen hun samenwerking gaan intensiveren.

vrijdag 8 mei 2009

Hide&Chic ten einde

Het publiekstijdschrift Hide&Chic houdt op te bestaan. Ondanks het huidige succes ziet creatief redacteur Rupert van Woerkom onvoldoende mogelijkheden voor de lezers- en advertentiemarkt.

Het blad richtte zich op mannen en vrouwen en onthulde orginele en exclusieve ontdekkingen van 'ver weg tot heel dichtbij'. De eerste editie kwam uit in november 2006.

Vrij Nederland start weblog tegen crisis

Vrij Nederland is op advies van Jeff Jarvis, schrijver van What Would Google Do, een mediablog gestart. De blog 'Wat moet Vrij Nederland Doen' moet de discussie tussen het blad en haar lezers aanwakkeren over de toekomst van het magazine.

Om de crisis binnen de printmedia het hoofd te bieden beseft VN dat het zich moet vernieuwen en verbeteren. Volgens Jarvis ligt het succes van het merk VN in het uitbreiden van hun digitale netwerk, waarbij lezers door gebruik van 'social media' fungeren als promotietool. verder is hij van mening dat het blad meer gebruik moet maken van de mogelijkheden dat internet biedt.

donderdag 7 mei 2009

De Pers in strijd om te overleven

De gratis kwaliteitskrant De Pers is voortaan alleen verkrijgbaar in de Randstad. De reden hiervoor is de terugloop aan inkomsten van ongeveer 20% tot 30%. Verder geeft de krant aan dat om strategische redenen de oplage zal dalen naar 200 duizend.

De ontwikkeling van de oplagecijfers past in de trend. In 2007, het eerste jaar van De Pers, werden er 600 duizend kranten verspreid. Het jaar hierop werd het ter bezuiniging teruggebracht tot 444 duizend. Het laatste kwartaal van 2008 kwamen ruim 300 duizend krantjes onder de pers vandaan.

Volgens directeur/uitgever Ben Rogmans gaat het niet zo slecht met De Pers dan de oplagecijfers doen vermoeden. Hij doelt hiermee op de efficiëntie van het bereik. Volgens Rogmans worden nu met een oplage van 320 duizend, 960 duizend mensen bereikt. Toen de oplage 400 duizend was werden er 920 duizend lezers bereikt.

woensdag 6 mei 2009

Reclameblokken van Ster leveren 226 miljoen euro op

Het afgelopen jaar hebben de reclameblokken van Ster 226 miljoen euro opgeleverd. Volgens de Ster is het succes van 2008 vooral te danken aan de zeer goede prestaties van de publieke omroep.

De exploitant van reclame voor de publieke omroep heeft gemeld dat de opbrengst naar het ministerie van OC&W gaat. De opbrengst wordt toegevoegd aan de mediabegroting waarmee zowel de Publieke Omroepen als koren, orkesten en het Instituut voor Beeld en Geluid gesteund worden.

"Het zijn prestaties om zonder meer trots op te zijn", aldus Ster-directeur Arian Buurman.

dinsdag 5 mei 2009

Nederland zeer hoge mate van persvrijheid

De organisatie Freedom House heeft dit jaar de persvrijheid wereldwijd zien verslechteren. Italië, Israël en Hongkong kunnen volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau voor democratie niet langer worden beschouwd als landen met vrije pers.

In Italië worden journalisten bedreigd door criminelen en is de media in handen van slechts een paar ondernemers en Berlusconi. In de Gazastrook krijgen journalisten beperkte bewegingsvrijheid opgelegd door de Israëlische regering. Verder wordt de journalisten voorzien van eenzijdige infromatie. Hong Kong is sinds juli 1997 weer in Chinese handen waardoor ook daar de vrijheid van meningsuiting onder druk is komen te staan.

Van de 195 beoordeelde landen staan er momenteel 70 te boek als 'vrij'. Een groep van 60 landen is 'gedeeltelijk vrij' en de overige landen zijn 'niet vrij'. Onder de grote verliezers vallen China, Cuba, Iran, Birma en Zimbabwe. Een lichtpuntje is dat ons land door Freedom House wordt ingedeeld in de persvrijheidscategorie 'zeer hoog'.

op deze link vindt u een overzicht van de persvrijheid wereldwijd.