donderdag 22 januari 2009

Media bemoeilijkt integratie

Volgens Rik Grashoff (GroenLinks, participatie) veroorzaakt tendentieuze berichtgeving over allochtonen en moslims problemen rond integratie. Het Rotterdams stadsbestuur doet daarom een beroep op Tariq Ramadan om de berichtgeving binnen de media te onderzoeken.

Volgens professor Ramadan zijn 'populistische politici' en de berichtgeving in de media de twee belangrijkste oorzaken van islamfobie in Europe. Hij vindt dat de Nederlandse pers te veel wordt geleid door autochtone redacties, waardoor minderheden geen stem krijgen.

Het is nog niet duidelijk wat er met de resultaten van het onderzoek zal gaan gebeuren, maar waarschijnlijk zal het belang van een representatie van de Nederlandse samenleving op de werkvloer van de pers een belangrijk uitgangspunt worden.

Kopieergedrag in Nederlandse kranten

Vanmorgen op de achterpagina van de Volkskrant: maar liefst eenderde van het binnenlandse nieuws in de Nederlandse kranten is geheel of gedeeltelijk afkomstig van informatie van persbureaus, andere media of pr-afdelingen van overheden, bedrijven en instelling. De lezer kan dat vaak niet uit het bericht opmaken.

De Radboud Universiteit Nijmgenen presenteerde woensdag hun onderzoek op het congres Journalistiek in diskrediet?. Voor dit onderzoeken bekeken de onderzoekers vorig jaar twee weken lang de binnenlandse berichtgeving in het AD/Algemeen Dagblad, NRC Handelsblad, de Volkskrant en de Gelderlander. Van alle onderzochte berichten kwam 32 procent aanwijsbaar uit kopij van persbureaus of andere 'voorgeproduceerde' informatie.

Persoonlijk vind ik dat het nog een relatief laag percentage is. Ik had verwacht dat veel meer nieuws rechtstreeks overgenomen was van persbureaus en andere media. In vergelijkbaar Brits onderzoek kwam naar voren dat 30 procent van het nieuws rechtstreeks op PR-materiaal leunt. In Nederland geldt dit voor 'slechts' 2 procent.