donderdag 18 september 2008

Prosumers, trendsvormers, super influencers

Na de prosumer van Euro RSCG, de trendsvormer van Sanoma, heeft Universal McCann nu de 'super influencer'. Een rapport van Universal McCann analyseert het ontstaan van een nieuwe generatie van ‘super influencers’ die vooral zijn ontstaan door het groeiende gebruik van social media.

In het onderzoek worden 3 oorzaken genoemd die ten grondslag liggen aan de groeiende invloed van consumenten:
- Het ontstaan van social media: iedereen kan content creƫren en zijn mening geven;
- Digitalisering van vrienden: door sociale netwerken breiden we onze contacten en invloed uit. Deze netwerken vergemakkelijken het frequent onderhouden van contact met (digitale) vrienden;
- Groei van influencer channels: social media vergemakkelijken het delen van meningen.

Bij vakanties bijvoorbeeld wordt veel gezocht naar ervaringen en meningen. Ook wordt veel naar consumentenelektronica gezocht waarin Kieskeurig in Nederland een belangrijk aandeel heeft. Kijkend naar het demografisch profiel van de ‘super influencers’ zijn dit over het algemeen hogeropgeleide mannen in de leeftijdscategorie 25-34 in een senior management positie.

De invloed van social media is niet nieuw, maar met deze analyse wordt duidelijke bewijsvoering over deze trends geboden. Daarnaast is een belangrijke conclusie het onderkennen dat er groepen ‘superinfluencers’ zijn die onevenredig grote invloed uitoefenen, en bepalend kunnen zijn voor de perceptie van een merk. Het actief betrekken van deze groep kan een grote waarde hebben in de communicatiestrategie.

Hyves website van het jaar

Hyves.nl is door de Nederlandse internetters uitgeroepen tot Website van het Jaar. Als tweede website koos het publiek voor Marktplaats. Google.nl, de winnaar van 2007, eindigde dit jaar op de derde plaats in de jaarlijkse verkiezing. Dat bleek woensdag tijdens de Emerce e-Day in De Doelen in Rotterdam.

Floppende programma's

De kijkcijfers van de groots aangekondigde show Million Dollar Wedding van presentatrice Wendy van Dijk vallen erg tegen. Mede als gevolg van de concurrentie van Paul de Leeuw en Wie Ben ik?. Maar het valt zo erg tegen dat Reinout Oerlemans, de bedenker van het programma, nu te hulp moet schieten om het programma te redden.

Het programma Hollandse Krijgers krijgt deze tweede kans niet. Het programma, waarin vijf jongens zich proberen aan te passen aan Afrikaanse stammen, wordt al na twee uitzendingen van de buis gehaald door Veronica. Ook Gezocht: politie verdwijnt wegens tegenvallende resultaten van de donderdagavond, maar mag het nogmaals proberen op de vrijdagavond.