donderdag 23 oktober 2008

Goed nieuws :-)

Op vrijdag 7 november organiseert de website Zinfo.nl voor de tweede keer de Nationale Goed Nieuwsdag. Op die dag vraagt Zinfo.nl alle media om naast het reguliere nieuws ook aandacht te besteden aan goed nieuws. Het doel van deze dag is een evenwichtiger, realistischer maar vooral positiever nieuwsaanbod. Vorig jaar deden bij de eerste editie al twaalf landelijke en regionale media mee. Dit jaar gaan nog meer nieuwssites, kranten en radiozenders aandacht besteden aan goed nieuws. O.a. 3FM, Trouw, Novum, NOS en AT5 hebben toegezegd mee te doen aan dit positieve initiatief.

Toonzetting Obama vs. McCain

Het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew heeft onderzoek gedaan naar de toonzetting van de berichtgeving in het nieuws over John McCain en Barack Obama. Hieruit trekt Pew de conclusie dat McCain voornamelijk negatief in het nieuws is geweest in de afgelopen maand. Bijna 60 procent van de Amerikaanse berichtgeving over McCain was negatief, slechts 14 procent was positief. Volgens Pew begon McCain positief, maar veranderde de toon na het uitbreken van de kredietcrisis.


Pew berekende verder dat Obama een stuk positiever voor het voetlicht kwam tussen 8 september en 16 oktober (zie ook de grafiek hierboven). Van de berichtgeving over Obama was ongeveer eenderde negatief, 36 procent was positief. Bij Obama was de toon negatief in de periode na de Democratische en Republikeinse Conventies. Nadat de peilingen gunstiger werden veranderde de toon van de berichtgeving ook.