dinsdag 6 januari 2009

3 nieuwe talkshows op 3

Het jaar 2009 heeft inmiddels enkele nieuwe talkshows gebracht. Zo is Sophie Hilbrand bij BNN terug met Sophie op 3. Hierin duikt Sophie in de wereld van bijzondere subculturen. Afgelopen zondag belichtte Sophie in de eerste aflevering de wereld van Feyenoord-hooligans. Ze praatte onder andere met de Feyenoord-fan die Ajax-fan Carlo Picornie in Beverwijk dodelijk verwondde.

Ook op Nederland 3: Triana. Dagelijks presenteert Joost Karhof vanuit studio De Plantage in Amsterdam deze politieke satirische late night show. Zo laat is deze 'late night show' trouwens niet ... iedere dag om 19 uur 30 op Nederland 3.

Vanaf vrijdag 9 januari a.s. is Raoul Heertje, bekend van Dit Was Het Nieuws iedere week te zien in het programmaHeerlijk Eerlijk Heertje . Op Nederland 3 bij de VPRO rond de klok van 22.00 uur.

Nickelodeon wint strijd om kind

In het afgelopen jaar heeft Nickelodeon de meeste jeugdigde kijkers aan zich weten te binden. In de strijd om het televisiekijkende kind heeft Nickelodeon eigenlijk 2 concurrenten: Jetix en Zapp(elin).

Ten opzichte van 2007 steeg het gemiddelde marktaandeel van Nickelodeon (tussen 6 en 18 uur) met 2,4 procent tot 31,3 procent. Hiermee blijft Nickelodeon de commerciele concurrent Jetix (28,4 procent) nipt voor.

Blogs vs conventionele media

De journalistiek is vaak omstreden op het gebied van oorlogsverslaggeving. Momenteel zijn hiervan twee voorbeelden. De conventionele journalistiek schiet tekort in zowel de berichtgeving over Uruzgan als de Gazastrook. Deze lering kan getrokken worden uit de blogs die de militairen uit Uruzgan plaatsen en de berichten die worden "gepost" door Palestijnen.

In het NRC Handelsblad van zaterdag 3 januari uitten Hoogleraar Henri Beunders en onderzoekster Jelena Buljac, beide van de Erasmus Universiteit, kritiek op de reguliere journalistiek. In hun ogen moeten de media zich veel onafhankelijker opstellen ten opzichte van defensie. De berichtgeving van militairen over de "wederopbouw" is een stuk negatiever blijkt uit een analyse van de blogs die ze dagelijks bijhouden.

Voor verslaggeving uit de Gazastrook geldt dat buitenlandse journalisten door Israël worden weggehouden uit het oorlogsgebied, waardoor ze niet met eigen ogen zien wat er zich afspeelt. Ze hebben slechts toegang tot informatie van Israelische zijde, televisie en internet. De Palestijnen met een computer en internetverbinding brengen nieuws van hun zijde de wereld in via weblogs. Op deze manier kan de berichtgeving toch een beetje worden rechtgetrokken.

De blogs van de Palestijnen en Israëliërs zijn te vinden op:
http://globalvoicesonline.org/

De verhalen van Palestijnen uit bezette gebieden:
http://www.electronicintifada.net/

Verhalen van Israëliërs:
http://cgis.jpost.com/Blogs/fendel/