dinsdag 5 mei 2009

Nederland zeer hoge mate van persvrijheid

De organisatie Freedom House heeft dit jaar de persvrijheid wereldwijd zien verslechteren. Italië, Israël en Hongkong kunnen volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau voor democratie niet langer worden beschouwd als landen met vrije pers.

In Italië worden journalisten bedreigd door criminelen en is de media in handen van slechts een paar ondernemers en Berlusconi. In de Gazastrook krijgen journalisten beperkte bewegingsvrijheid opgelegd door de Israëlische regering. Verder wordt de journalisten voorzien van eenzijdige infromatie. Hong Kong is sinds juli 1997 weer in Chinese handen waardoor ook daar de vrijheid van meningsuiting onder druk is komen te staan.

Van de 195 beoordeelde landen staan er momenteel 70 te boek als 'vrij'. Een groep van 60 landen is 'gedeeltelijk vrij' en de overige landen zijn 'niet vrij'. Onder de grote verliezers vallen China, Cuba, Iran, Birma en Zimbabwe. Een lichtpuntje is dat ons land door Freedom House wordt ingedeeld in de persvrijheidscategorie 'zeer hoog'.

op deze link vindt u een overzicht van de persvrijheid wereldwijd.