woensdag 10 december 2008

Nederlander surft saai over het web

De Nederlandse internetter is een saaie en degelijke internetter.
Google maakte vandaag de meest populaire zoektermen ter wereld bekend. De top-10 van Nederland zag er, naast iPhone en Wii, vrij doorsnee uit met sites als Buienradar, Weer, Hyvees, Marktplaats, Routeplanner en Postbank.

Vrienden worden niet alleen via Hyves gezocht

Internetsite Hyves is in Nederland het grootste en populairste site sociale netwerk site van Nederland. Maar de concurrenten Facebook.com en LinkedIn.com stijgen in populariteit.
De afgelopen jaar is hun populariteit ruim verdubbeld.

Amerikaanse dagbladen in het nauw

Het is eigenlijk oud nieuws; kranten hebben het moeilijk, maar nu dreigen ook de grootste ter aarde ten onder te gaan aan schulden. The New York Times en de Chicago Tribune zitten diep in de financiƫle penarie.

In New York zijn ze gedwongen om 225 miljoen dollar te lenen met het gloednieuwe kantoor als onderpand. Met het dalende New York Times-aandeel lijkt het afbetalen van een krediet van zo'n 400 miljoen dollar in mei 2009 nauwelijks haalbaar.

De Chicago Tribune heeft maandag juridische bescherming tegen een faillissement aangevraagd. De Tribune Company werd vorig jaar overgenomen door Sam Zell die tevens The Los Angeles Times, 10 lokale kranten en 23 televisiestations bezit. Sinds de overname heeft Zell nu ook een schuld van 13 miljard dollar.

Het is afwachten of de kranten de crisis zullen overleven. De inkomsten uit advertenties is historisch laag en uitgevers bereiden zich voor op een situatie die sinds de Grote Depressie in de jaren dertig niet meer is voorgekomen: twee opeenvolgende jaren van dalende adverteerdersuitgaven.