dinsdag 3 maart 2009

Volkskrant akkoord met overname door Persgroep

De Volkskrant stemt onder voorwaarden in met de overname van uitgever PCM door de Belgische Persgroep. Dat hebben de Volkskrant en Stichting de Volkskrant afgelopen maandag laten weten. De overname wordt naar verwachting binnen korte tijd afgerond; de andere aandeelhouders waren namelijk al akkoord gegaan.

Volgens de Volkskrant moet er bij de overname een protocol komen waarin in elk geval is vastgelegd dat de krant kwaliteitsjournalistiek kan blijven bedrijven, gezien de reputatie van Van Thillo als harde saneerder. Bovendien moet na de overname alsnog onderzocht worden of de Volkskrant buiten PCM kan worden verzelfstandigd. Ook het NRC Handelsblad wil dit.

Naast de Persgroep hebben ook de HAL en Weekbladpers een bod gedaan op PCM. De keuze is echter op de Belgische Persgroep gekomen omdat PCM een schuld van 120 miljoen euro heeft bij de banken als erfenis van het Britse opkoopfonds Apax, en de Belgische Persgroep hen daarbij kan helpen. De Persgroep betaald 100 miljoen euro aan PCM en alvast 60 aan de banken. Bij de overname keert het AD, nu nog deels van Wegener, volledig terug bij PCM.

Geen opmerkingen: