woensdag 14 oktober 2009

Systeem van Auteursrechten moet anders.

Door de publieke omroep worden miljoenen aan auteursrechten betaalt. De vele instanties die dat geld innen maken de sector ondoorzichtig. In Nederland moet een onafhankelijk loket komen dat de betalingen voor auteursrechten incasseert en eerlijk onder de makers verdeelt. Dat zegt voorzitter Henk Hagoort van de raad van bestuur van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).

Met een onafhankelijk loket wordt volgens hagoort voorkomen dat te veel geld aan de strijkstok van die auteursrechtinstanties blijft hangen. Zoals bijvoorbeeld Buma/Stemra. Jaarlijks betaalt de NPO een bedrag tussen de 50 en 120 miljoen euro een auteursrechten. Daarnaast dragen ook kabelmaatschappijen miljoenen euro’s af.

De NPO wordt gesubsidieerd van belastinggeld, ook de kabelmaatschappijen verrekenen de nota’s in de rekening van de consument.

Afgelopen zomer bleek dat Buma/Stemra geld belegde en verloor. Waarna de organisatie besloot 10 procent van het 140 miljoen euro aan geïnde auteursrechten voor de makers, in te houden om daar het verlies mee te dekken.