donderdag 4 september 2008

Gemiddelde Sesamstraat-kijker is 49 ...

Sesamstraat richt zich op kijkertjes van pak-hem-beet 4 tot 8 jaar, maar uit onderzoek van de VARA blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de kijkers van Sesamstraat 49 jaar is. Volgens de onderzoekers ligt de gemiddelde leeftijd van de televisiekijker uberhaupt vrij hoog, aangezien een mens vanaf zijn 50ste of 60ste twee tot drie keer zoveel TV kijkt als daarvoor. Daardoor is deze groep eigenlijk oververtegenwoordigd in de kijkcijfers en hiermee worden het dus eigenlijk weinig betrouwbare conclusies. Maar toch nog wel aardig om te melden: kijkers van De Wereld Draait Door zijn gemiddeld 47, van het NOS Journaal 55.

1 opmerking:

HuBa zei

De leeftijdsopbouw van de gemiddelde leeftijden lijkt aardig overeen te komen met de gevraagde inspanning om het aanbod te doorgronden. Een ontwikkeling van een jaar of drie kijken naar de DWDD brengt je van een concentratiespanne van maximaal een minuut of twee naar een minuut op vijf. Na zes jaar Sesamstraat ben je in staat tot een half uur aandachtig kijken naar het NOS Journaal.

Uiteraard is bovenstaande flauwekul. Wel dapper van de VARA om zo inzichtelijk te maken dat het gedaan is met formats voor leeftijdsgebonden doelgroepen. Jongeren gebruiken de TV zoals oudjes de radio.

Of zou het zo zijn dat Sesamstraat als nostalgisch zoethoudertje voor de oudjes in het leven is geroepen en als educatief verantwoord zoethoudertje voor de peutertjes. Statistisch hebben we op iedere drie tot vijfjarige kijker ook een meegenietende (overgroot)opa of oma.

Zou de Spuiten & slikken kijkende tiener dit gezamenlijk bekijken met z'n vader of moeder? Om uit te komen op de gemiddelde leeftijd van 39?